Att inreda med doft. Den nya trenden.

Det är ofta de små detaljer som adderar mest inverkan på ett rum. Doft en av de där subtila inslagen som kan förvandla ditt hem till en väldoftande fristad.

Alla älskar vi dofter men få vet om vilken kraftfull påverkan dofter ha på oss och hur våra näsor styr våra dagliga känslor och beslut. En god doft skapar en positiv upplevelse, påverkar vårt humör positivt och genererar en övergripande känsla av välbefinnande.

"Jag älskar hur en doft snabbt kan transformera atmosfären och stämningen i ett rum. En doft är ett ytterligare lager i inrednings processen" säger Joanna Kaneteg, grundare av Sthlm Fragrance Supplier.

Scentscaping är ett utryck, som vi inte hört mycket av i Sverige, men det är på väg.

Det innebär att du du inreder olika rum med olika dofter. På samma sätt som du planerar färgerna på väggen, val av möbler är doft ett sätt att kommunicera vem man är, förstärka känslan och syftet med rummet. Låt doften bli ett element av design.

Att doften inte ska ta över är givet, lika lite som vi vill ha skrikiga färger på väggarna som ger oss huvudvärk. Går du in i ett sovrum som doftar av lavender och det inte är en doft du går igång på har man misslyckats. För det är här det börjar bli roligt med doft.

En doft ska agera på en subtil nivå.

Så vad är hemligheten bakom att välja den perfekta doften till varje utrymme?

Ett enkelt tips är att doftsätta ett rum efter rummets syfte och ändamål.

Vi börjar med hallen.

Har du någonsin gått in i en vän eller bekants hem och känt en omedelbar inbjudande och bekväm känsla i hemmet? Den inbjudande atmosfären kan ha mer att göra med ditt luktsinne än du tidigare trott.

I hallen älskar vi att mötas av doften av en lyxig hotell loby i NY. Leverera det där " First impression" för besökarna eller familjen. Här vill vi ha en inbjudade och lyxig doft som White Tea & Sage.

I hallen passar det lika bra med ett tänt doftljus som doftpinnar eller Aroma Diffuser. Har ni en bjudning på kvällen är det en bra idé att sätta igång Aroma Diffuser på morgonen innan man går hemifrån och låta den stå och sprida en magisk doft över hela dagen. Fest dofter kommer lite längre ner här.

Sovrummet, ett av hemmets viktigaste rum du tillbringar mest tid i. En plats för vila , återhämtning, harmoni och välmående. Rensa ut allt som skapar inre stress, släpp in mycket ljus på dagarna och addera chi höjare som växter, spegel, belysning och doft.

Lavender, Vanilj , Kamomill och Jasmin och Bamboo är dofter som har bevisad effekt att framkalla lugn och sömn. Med Aroma Diffuser i sovrummet tillsmmans med någon av ovanstående doft förvandlas ditt sovrum till ett sovparadis. I sovrummet ska man alltid ha frisk luft vilken inte alltid är så enkelt i vårt land med kalla nätter och varma element som gör inomhusluften torr. Aroma Diffuser sprider en sval doftsatt mist i ca 8 h och när vattnet har dunstat så stängs den automatisk av. Med bara någon droppe avkopplande doftolja i med ovan nämna dofter gör underverk för sovrummet. Man ska undvika att använda tända doftljus i sovrummet med risk att somna ifrån levande ljus.

I vardagsrummet kan man använda i princip vilken doft som helst efter dina egna preferenser och givetvis din inrednings stil. Doften du väljer ska förstärka valen av tyger, möblerna och känslan du önskar skapa. Vi föredrar en inbjudande och mysig doft här. Kanske förstärka snittblommorna på vardagsrums bordet med blomster doft tillsammans med vanilj. En ren vanilj doft kan lätt bli något barnslig, vi vill känna av ett lyxigt inslag i vardagsrummet så No 4 Vanilla & Peony mixar dofterna med perfektion. Varm, lyxig , inbjudande och något söt.

Vill du ha en uppiggande effekt här så är No 17 Inspirit doften för dig. 100 % naturlig doftolja som du använder i Aroma Diffuser och som doftar zesty apelsin, mandarin och bergamott. Samtliga noter agerar direkt uppiggande, ökar koncentrationen och välmåendet.

Vill du addera lite Miami Style här är valet givet på No 7 Green Tea. Mycket handlar om vad man har för upplevelser till dofterna och i vardagsrummet finns inga regler. Byt doft så ofta du önskar.

Håll det rent i badrummet med dofter som Ocean Breeze eller Clean Cotton. Den friska misten från Aroma Diffuser adderar en Spa känsla. Undvik vanilj dofter här eller söta dofter.

Köket är lite speciellt, det får gärna dofta av naturliga kryddor och annat gott men vill du ta bort matos doft så ska du använda Lemongrass här. Frisk fräsh citrus doft och den enda doften som eliminerar oänskade dofter som matos, kylskåp och slängd mat. Serverar ni skaldjur så låt Aroma Diffuser stå på under hela kalaset så stannar aldrig doften.  

Och vid fest! Givetvis ska hemmet dofta därefter. Vi älskar den lyxiga doften No 1 Meadow Lily & Cotton Musk här eller Pink Grapefruit. Det här är dofter som får alla på sprudlande humör och skapar en riktigt feel good vibe i hemmet.

Visst låter detta självklart? Vi har fått frågan " men krockar inte doftarna då" så många gånger.
Gör man det rätt som vi beskrev i början här så är det precis tvärt om men igen, en doft ska aldrig ta över utan bli en del av atmosfären.

Så börja att använda detta hemliga vapen för att lyfta fram en önskad sinnesinställning och dekorera med doft.

XoXo Sthlm Fragrance Supplier

Den Perfekta atmosfären, definerad av doft